aanbieden vaste arbeidsomvang

Met de komst van de Wet Arbeidsmarkt in Balans is de werkgever verplicht om, als sprake is van een oproepovereenkomst, steeds als de arbeidsovereenkomst 12 maanden heeft geduurd, binnen een maand schriftelijk (waaronder ook elektronisch) een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang. Deze vaste arbeidsomvang dient ten minste gelijk te zijn aan de gemiddelde omvang in de voorgaande 12 maanden.

Voor de andere wijzigingen die de Wet Arbeidsmarkt in Balans, verwijzen wij naar ons eerdere artikel.

Aanbod voor een vaste arbeidsomvang

In een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam speelde het volgende. Werknemer heeft sinds 1 oktober 2018 een oproepovereenkomst. Als gevolg van de Wet Arbeidsmarkt in Balans dient de werkgever een aanbod voor een vaste arbeidsomvang te doen. De arbeidsovereenkomst is meerdere keren aansluitend voortgezet, en wel als volgt:

  • Arbeidsovereenkomst I: 1 oktober 2018 – 31 december 2018
  • Arbeidsovereenkomst II: 1 januari 2019 – 31 juli 2019
  • Arbeidsovereenkomst III: 1 augustus 2019 – 31 juli 2020

De werkgever in deze uitspraak deed deze werknemer keurig een schriftelijk aanbod per 1 januari 2020. Zij bevestigt vervolgens echter wat onhandig dat werknemer met ingang van 1 januari 2020 ‘in vaste dienst’ treedt, waar zij bedoelde dat sprake was van een vaste arbeidsomvang. In de bijgevoegde arbeidsovereenkomst stond wel duidelijk dat de oproepovereenkomst voor bepaalde tijd met ingang van 1 januari 2020 was omgezet in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die van rechtswege eindigt op 31 juli 2020. Werknemer stelt dat met dit aanbod een vierde arbeidsovereenkomst was ontstaan.

Een vierde arbeidsovereenkomst door het aanbod?

Volgens de rechter heeft de werknemer er dan ook niet op mogen vertrouwen dat hem een nieuwe vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd werd aangeboden. Het enkele feit dat de aanbiedingsbrief ‘in vaste dienst‘ vermeldt, is niet voldoende om te beslissen tot een nieuwe, vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en dus een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Het was en bleef een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, zoals de rechter benoemt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *