privéberichten werknemer

Mag een werkgever privéberichten van werknemers lezen? Dat vroeg een man uit Roemenië zich af. In 2007 werd hij ontslagen door zijn werkgever, omdat hij tijdens zijn werk als ingenieur niet alleen berichten had verstuurd naar zijn collega’s, maar ook naar familie. Hiervoor gebruikte hij het zakelijke communicatiemiddel van de werkgever. De werkgever had de berichten onderzocht in de veronderstelling dat deze van zakelijke aard waren en gebruik van dit communicatiemiddel voor privédoeleinden is tegen de regels van het bedrijf.

De Roemeen spande een rechtszaak aan tegen zijn voormalig werkgever die hem ontsloeg, maar bij de Roemeense rechter werd hij niet in het gelijk gesteld. De Roemeense rechter oordeelde dat de werkgever wel een dergelijk onderzoek mocht uitvoeren, omdat dit niet in strijd is met de privacy van een werknemer. Daarom stapte de werknemer naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, omdat hij vond dat zijn privacy geschonden was. De Roemeen was van mening dat het bedrijf verkeerd gehandeld had omdat het zijn privéleven en privécommunicatie niet had gerespecteerd.

 

Europese Hof

Het Europese Hof is van mening dat een bedrijf het recht heeft om te monitoren of de werknemer zich bezighoudt met andere bezigheden dan werk voor het bedrijf, tijdens werkuren én dat het bedrijf er vanuit ging dat het bedrijfscommunicatie monitorde in plaats van privécommunicatie. Let wel, in diverse media wordt beweerd dat het Europees Hof met deze uitspraak een algemene bevoegdheid heeft gegeven voor de werkgever om privécommunicatie te onderzoeken en te monitoren. Dit is niet het geval. Het Europees Hof doet geen uitspraak over een algemene bevoegdheid van de werkgever om privécommunicatie in de gaten te houden.

Het gaat om de vraag of een werknemer een redelijke verwachting van privacy kan hebben. In deze zaak ging het om een zakelijk communicatiemiddel dat door de werkgever onderzocht is. Doorslaggevend is in dit geval dat de werknemer zijn zakelijke account gebruikte voor zijn privéberichten. Doordat een werkgever deze zakelijke gegevens monitort, kan niet gauw schending van de privacy worden aangenomen. Volgens de Roemeense rechter en het Europese Hof is deze werkgever dus binnen de perken gebleven, waardoor geen privacyschending vastgesteld kan worden. Dit zal anders zijn indien een werkgever ook privégegevens gaat onderzoeken van een werknemer. Volgens het Hof, maar ook naar mijn idee, is het dan ook niet onredelijk dat een werkgever wil nagaan of werknemers hun professionele taken volbrengen onder werktijd.

De Nederlandse werkgever mag berichten van de werknemer monitoren. Wel gelden er voorwaarden voor het controleren van personeel. Zo mag bijvoorbeeld voor de werkgever geen andere mogelijkheid bestaan om de informatie boven water te krijgen.

 

Voor vragen over dit onderwerp, neem gerust contact op of laat hieronder een reactie achter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *